Wat is een uitwisselingsjaar?

Een uitwisselingsjaar kan zeer voordelig zijn. Het is een goede voorbereiding op de toekomst. Tijdens een uitwisseling krijg je niet alleen meer talenkennis maar ook meer cultuurkennis. De makkelijkste manier om een uitwisselingsstudent te worden, is door gebruik te maken van een uitwisselingsorganisatie. Information Planet geeft bijvoorbeeld informatie over de uitwisseling in Amerika, zoals de periode en het soort uitwisseling. Wanneer jij interesse in een uitwisselingsjaar hebt, is het goed om er eerst veel informatie over op te zoeken en te kijken of jij wel echt klaar bent voor een uitwisseling. 

Hoe werkt een uitwisselingsjaar

Een trimester, semester of een schooljaar naar een high school in Amerika is een ervaring die je niet vaak meemaakt. Een uitwisselingsjaar kies je niet zomaar. Het is een grote stap in je leven. Het betekent dus ook dat wanneer jij een uitwisselingsprogramma bij een buitenlandse opleiding gaat volgen, je bij een gastgezin terecht komt. Je zult dus een tijd niet meer thuis wonen samen met jouw eigen familie. Een uitwisselingsprogramma volgen, kan vanaf veertien jaar oud. De meeste uitwisselingsstudenten zijn tussen de zestien en 24 jaar oud. Om een uitwisselingsstudent te worden, moet je naar een uitwisselingsorganisatie. Je gaat met de organisatie in gesprek over wat voor soort uitwisseling jij wilt doen en waar je het programma wilt volgen. Een organisatie regelt, adviseert en helpt jou met jouw uitwisselingsjaar. Tijdens jouw uitwisselingsjaar leef je dus in een totaal andere omgeving en cultuur. Ook jouw taalvaardigheden gaan er dan snel op vooruit. Dit komt doordat je de taal dan veel vaker spreekt. Het wonen in een ander land is een grote uitdaging, maar juist door die uitdaging zorg jij ervoor dat je de wereld beter leert kennen en leer je wat jij zelf wilt. 

Wonen bij een gastgezin 

Tijdens een uitwisselingsjaar woon je bij een gastgezin. Een gastgezin is een gezin dat tijdelijk logés in huis nemen voor een bepaalde tijd. Een gastgezin ontvangt een financiële vergoeding om de kosten van de verzorging van het kind te dekken. Door bij een gastgezin te leven, ontdek je ook echt het cultuurverschil. Ook moet je dan luisteren naar de regels die jouw gastouders met jou afspreken. 

Hoe lang duurt een uitwisseling in het buitenland?

Tijdens een uitwisseling woon je in een ander land en leer je een vreemde taal, terwijl je de cultuur ontdekt. Een uitwisseling kan minimaal een paar weken tot maximaal een jaar duren. Als middelbare scholier kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om naar een Amerikaanse high school te gaan. Wanneer jij liever werkervaring op wilt doen in het buitenland, kan je beter als au pair naar het buitenland gaan.

Bericht auteur: studiegids