Werken als uitzendkracht; dit moet je weten!

Voordat je voor een uitzendbureau gaat werken, wil je natuurlijk weten wat je rechten zijn en of deze verschillen met werknemers die in loondienst zitten bij het bedrijf waarvoor ze werken. Al besloten om je aan te melden? Meld je aan bij Vakmasters Terneuzen

Hetzelfde salaris

Veel mensen denken, dat wanneer je als uitzendkracht een deel van het loon moet afgeven aan het uitzendbureau. Dat is niet het geval. Je krijgt hetzelfde salaris als beginnende werknemers. Wel is het zo dat je wordt uitbetaald door het uitzendbureau en niet door de organisatie waarvoor je op dat moment werkt. 

Recht op toeslagen?

Ben je uitzendkracht, dan heb je vanzelfsprekend ook recht op toeslagen voor overwerken, onregelmatigheid, ploegendienst en reiskostenvergoeding. Op deze toeslagen heb je recht, mits deze niet toepassing zijn voor de organisatie waar je werkt. 

Recht op vakantiedagen en pensioen?

Net zoals het recht op toeslagen, hebben uitzendkrachten ook recht op vakantiedagen en pensioen. Vakantiedagen worden opgebouwd per uur. Ook kun je de vakantiedagen op jaarbasis checken in je cao. Ook bouw je wanneer je langer dan een half jaar voor hetzelfde uitzendbureau werkt een pensioen op. Dus voor hoeveel bedrijven je werkt is dus niet van toepassing op wat je uitgekeerd krijgt aan pensioen. 

Ben ik de enige die werkt als uitzendkracht?

Wellicht denk je dat je enige bent of een van de weinige bent die als uitzendkracht werkt. Dit klopt niet. Elk jaar komen er weer uitzendkrachten bij. In 2019 bleek uit onderzoek dat Nederland zo’n drie miljoen flexwerkers telt. 

Heb ik als uitzendkracht de kans om een vaste baan te vinden?

De kans om als uitzendkracht bij je huidige baas te blijven werken is aanwezig. Wel moet erbij gezegd worden dat dit niet vaak voorkomt. Dit ligt geheel aan hoe tevreden de werkgever over jouw is. Let op! Na 5,5 jaar werken voor dezelfde organisatie heb je het recht op een vast contract wanneer je uitzendkracht bent. 

Bericht auteur: studiegids