Zo draag jij als ondernemer bij aan een schonere toekomst

Om te voorkomen dat we regelmatig met natuurrampen te maken gaan krijgen, is het zeer belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt om het milieu te ontlasten. Als particulier kun je bijvoorbeeld je afval beter scheiden en vaker met het openbaar vervoer gaan. De impact hiervan is klein maar als iedereen hieraan bijdraagt dan zorgt het voor een groot verschil. Bedrijven kunnen daarentegen vaak wel echt een verschil maken. In dit artikel geven we ondernemers tips om te helpen bij het groener maken van de organisatie.

Breng de CO2-uitstoot goed in kaart

Om erachter te kunnen komen waar er de meeste winst behaald kan worden, is het zeer belangrijk dat je de huidige CO2-uitstoot goed in kaart brengt. Houd dit tegen het licht en kies vervolgens een aantal onderdelen uit waar je de CO2-voetafdruk mee wilt verkleinen. Zo kan je bijvoorbeeld minder energie verbruiken door de kachel een graden kouder te zetten en door te kiezen voor elektrische auto’s. Daarnaast zou je er ook voor kunnen kiezen om een gedeelte van de benodigde energie zelf op te wekken met zonnepanelen. Naast dat dit voordelen oplevert voor het milieu, bespaar je hier ook veel geld mee.

Geef tweedehands spullen nog een kans

De meeste bedrijven kopen vrijwel alles nieuw. Naast dat dit zonde is van het geld, draagt het ook niet bepaald bij aan een groenere toekomst. Om je steentje bij te dragen als ondernemer, zou je eventueel kunnen kiezen voor refurbished materialen. Zo zou je onder andere een HP laserprinter kleur all in one tweedehands aan kunnen schaffen. Mocht je tweedehands spullen willen kopen dan is het verstandig om dit bij een bedrijf te doen. Hier krijg je namelijk ook garantie op de producten die je koopt.

Maak het personeel bewust van het probleem

Om de CO2-voetafdruk van je bedrijf te verkleinen, is het erg belangrijk om het bespreekbaar te maken met het personeel. Zij houden zich dagelijks bezig met de bedrijfsactiviteiten en hebben daardoor meer zicht op waar er kansen liggen. Plan regelmatig een gesprek in en luister goed naar het personeel. Hoogstwaarschijnlijk komt er vroeg of laat een werknemer met een erg goed idee. Neem dit idee serieus en kijk hoe je dit idee, eventueel samen met de werknemer(s), succesvol uit kunt werken.

Bericht auteur: studiegids