Hoe vind ik de juiste laptop voor mijn studie?

Als student is een laptop eigenlijk gewoon het belangrijkste wat je nodig hebt. Zonder laptop ga je jouw tentamens lastig halen en een scriptie maken is gewoon bijna onmogelijk. Maar waar begin je wanneer je een laptop nodig hebt? Je wilt namelijk wel de goede keuze maken en geen spijt hebben van zo’n grote uitgave. 

Het type

Het is goed om eerst te kijken naar waar jij jouw laptop allemaal voor gaat gebruiken. Wat zijn de eisen voor een laptop vanuit jouw studie? Wat wil je er in je vrije tijd graag mee doen? Wil je er ook mee kunnen gamen of wil je juist video’s kunnen editen? Maak voor jezelf duidelijk wat je allemaal met je laptop moet en wilt gaan doen. Bij RentYourMac hebben ze meerdere laptop types, grote kans dus dat de perfecte laptop er voor jou tussen zit.

Schermformaat

Nadat je hebt gekeken naar het type is de volgende stap het kiezen van een beeldformaat. Wil je een groot scherm of wil je juist een laptop die wat kleiner is zodat hij makkelijk in je tas past? Het formaat van een laptop bepaalt hoeveel informatie er kan worden weergeven op je scherm en hoe deze getoond wordt. Een laptop van 13 inch is ongeveer 1,5kg, en een laptop van 15 inch heeft een gewicht van 2.2kg. Bij de laptop van 13inch wordt alles iets kleiner afgebeeld, dus je moet kijken naar wat jij handig vindt op het gebied van alles lezen en de laptop meenemen.

De snelheid van de laptop

De processor is de motor van de computer en dit heeft invloed op de snelheid van de laptop. Welke processor het beste bij jou past is afhankelijk van wat jij met je laptop wilt gaan doen. Wanneer je simpele zaken op je laptop gaat uitvoeren zoals teksten schrijven, dingen zoeken op internet of filmpjes kijken, vergt dit niet heel veel van je processor. Heb jij bijvoorbeeld de opleiding grafische programma’s nodig of moet jij video’s bewerken dan is dit een ander verhaal. Hierbij is een snelle processor wel heel erg van belang. Kijk hierbij dus ook goed naar wat je uiteindelijk met je laptop gaat doen.

De opslag 

Tegenwoordig is het belangrijk dat je een SSD (Solid State Drive) opslag op je laptop hebt. Dit is een vervanger van de harde schijf. Het is veiliger wanneer je jouw laptop laat vallen bijvoorbeeld en dat is belangrijk als er allemaal onmisbare schoolbestanden opstaan. 

De garantie

Een laptop die je voor school gebruikt neem je waarschijnlijk vaak mee naar verschillende plekken. De kans is daardoor best wel groot dat er iets met je laptop gebeurt. Wanneer je midden in je tentamenweek zit wil je zo snel mogelijk dat je weer een laptop hebt om op te werken als die van jou kapot gaat. Je kan je laptop verzekeren zodat je dit risico niet loopt tijdens je studie.

Bericht auteur: studiegids