Wat behoort er in een CV te staan?

Wanneer je op het punt staat om te gaan afstuderen, is hoogstwaarschijnlijk ook het moment aangebroken dat moet gaan cvsolliciteren.  Sommige mensen kiezen er voor na de studie eerst nog een periode te gaan reizen en anderen kunnen misschien al aan de slag bij een bedrijf waar ze stage hebben gelopen.

Bij solliciteren hoort het versturen van sollicitatiebrieven, cv’s en sollicitatiegesprekken. Een sollicitatiebrief kan op veel verschillende manieren worden geschreven, waarbij je vaak ook verschillende brieven aan verschillende bedrijven verstuurd. Je CV blijft kun je vaak blijven gebruiken, maar wordt natuurlijk uitgebreid naarmate je werkervaring, opleidingen en behaalde certificaten zich uitbreiden.  In dit artikel willen we een duidelijke overzicht geven van wat er precies in een CV hoort te staan en enkele tips die je bij het maken van je CV kunt toepassen.

Wat hoort er in een CV

De volgende data moet niet ontbreken in je CV:

  • Je persoonsgegevens waaronder: adres, geboortedatum + geboorteplaats, adres, e-mailadres en telefoonnummer
  • Opleidingen, diploma’s, certificaten en cursussen. Vermeld hierbij ook modules en cursusonderdelen die voor deze baan van belang kunnen zijn. Heb je bijvoorbeeld een BHV certificaat of verschillende computer certificaten behaald, dan is het altijd een positief om deze te vermelden
  • Werkervaring: vermeld duidelijk wanneer je ergens gewerkt hebt en welke taken, verantwoordelijkheden en resultaten je hebt behaald.

Zijn er andere onderwerpen die voor een bepaalde sollicitatie ook belangrijk kunnen zijn, dan kunnen deze ook op de CV vermeld worden.

Vermeld ook bepaalde persoonskenmerken waarbij je jouw eigen kwaliteiten aan de hand van voorbeelden kunt beschrijven. Zo kiezen veel mensen ervoor om bij de opleiding ook de scriptie te vermelden. Onder werkervaring kun je ook klanten vermelden voor wie je eerder gewerkt hebt. Heb je andere interessante ervaringen zoals bestuurswerk of vrijwilligerswerk, dan is dit ook een positieve toevoeging op je cv. Daarnaast worden ook hobby’s en vrijetijdsbestedingen vaak op de cv vermeld.

Ben je een actief schrijver op websites of heb je deskundige publicaties gedaan, dan kun je ook de titels of links van deze publicaties vermelden.

Overige tips

Heb je een periode tussen verschillende opleidingen of banen zitten, dan vragen werkgevers zich vaak af wat je in deze periode gedaan hebt. Door hele jaartallen te gebruiken kunnen deze gaten grotendeels voorkomen worden.

Sollicitatiebrief

Heb je je CV helemaal af? Dan is het tijd dat je een goede en pakkende sollicitatiebrief schrijft. Veel mensen ervaren dit nog steeds als lastig. Om jezelf een beetje wegwijs te maken kan je het best een voorbeeld sollicitatiebrief gebruiken. Daarin staan tips om te beginnen, jezelf te pitchen en nog andere relevante schrijftips!

Bericht auteur: studiegids