Rijbewijs aanvragen voor iemand met autisme

Voor sommige jongeren stelt het behalen van het rijbewijs niet zoveel voor. Ze kunnen goed overweg met de auto en hebben amper zenuwen wanneer ze moeten afrijden. Het is echter geen vanzelfsprekendheid dat dit zo makkelijk gaat. Bij veel mensen ontstaat er angst om te zakken of zijn er andere belemmeringen waardoor snel handelen lastig kan zijn.  Middels een aantal stappen kan iemand in een autismespectrum ook zijn rijbewijs halen mits ze zich op de weg kunnen bewijzen.

rijbewijs

Verklaring van geschiktheid

Het is belangrijk dat je een verklaring van geschiktheid kunt aanvragen. Hiermee wordt afgegeven dat het medisch verantwoord is om de weg op te gaan. Deze komt ook vanuit het CBR. Hiervoor begin je met het invullen van een formulier van eigen verklaring. Daarin worden vragen gesteld over de situatie waarin je je lichamelijk als geestelijk bevindt. Deze is af te halen bij de gemeente, rijschool of een CBR locatie.

Na het invullen van deze verklaring is een aanvullende verklaring nodig. Dit is vaak van een arts welke de aard van je situatie beschrijft. Wanneer je dit kan doen onder een regulier bezoek dan kunnen deze kosten worden gedekt door de zorgverzekeraar. Mocht het CBR meer gespecialiseerde informatie willen over je gesteldheid dan kan het zijn dat je door wordt verwezen naar een medisch specialist.

Autisme en rijgeschiktheid

Wanneer je autisme hebt is het belangrijk dat er een specialistisch rapport is welke is opgesteld door een psychiator. Deze voert een keuring uit welke de stappen van een checklist afwerkt. Hierin staan risicofactoren benoemd welke naar voren kunnen komen bij verscheidene vormen van autisme.

Op je eigen tempo afrijden

Wanneer je moeite hebt met het tempo wat over het algemeen geld bij afrijden dan kun je ervoor kiezen een organisatie te zoeken welke hier rekening mee houdt. Verschillende rijscholen vinden het geen probleem wanneer jij alles wat langzamer wilt doen en met nog meer begeleiding. Autorijschool Pompert is een rijschool waar deze manier van lessen hoog in het vaandel staat. In plaats van zo snel mogelijk je rijbewijs te halen met zo min mogelijk lessen wordt er gekeken naar de snelheid waarop dit voor jouw het beste past.

Bericht auteur: studiegids