Hoe bouw je een coachingscultuur op?

Het gebruiken van coachingsmomenten om jouw teamleden te ondersteunen, biedt verscheidene voordelen. Coaching is perfect om persoonlijke en bedrijfsdoelen op elkaar af te stemmen, en de betrokkenheid en de productiviteit te bevorderen. Het ontketenen van groeimindset in op de werkvloer doe je door deze verschillende coachingmethodes en -tools te verkennen

Een-op-een sessies

Het is natuurlijk geen toeval dat één-op-één sessies de eerste strategie op deze lijst zijn. De één-op-één-coachingsessie is een instrument om te bepalen op welke gebieden coaching nodig is voor elk uniek teamlid. Dit zijn vertrouwelijke vergaderingen tussen managers en hun directe supervisors, die wekelijks of maandelijks worden gehouden. Bovendien geven één-op-één coachingssessies de mogelijkheid om transparantie communicatie te waarborgen en feedbackmomenten te implementeren. Feedback en prestatiebeoordelingen moeten niet worden bewaard voor het jaarlijkse functioneringsgesprek, want dat heeft gewoon geen zin voor managers om te zwijgen wanneer zij nu hun personeel met regelmaat kunnen coachen!

Het identificeren van coachingsmogelijkheden voor jouw team

Er zijn momenten waarop opleiding moet worden uitbesteed, zoals wanneer jouw teamleden naar een academie of een gespecialiseerde cursus moeten worden gestuurd. Er zullen ook mogelijkheden zijn om mensen binnen jouw bedrijf aan elkaar te koppelen om specifieke doelen te bereiken. Je zult verbaasd zijn hoeveel matches je kunt maken wanneer je de interne behoeften en vaardigheden begint te plannen. Het achterhalen van de persoonlijke doelen van jouw teamleden doe je tijdens de coachingsmomenten, zodat je de gewenste bedrijfsresultaten en persoonlijke leerdoelen optimaal op elkaar kunt afstemmen.

Organiseer lunches en lessen

Lunchen en coaching is ongetwijfeld een van de favoriete methodes voor intercollegiale coaching. Deze vorm van teamcoaching houdt in dat werknemers onder het genot van een hapje eten leerzame momenten en verdieping creëert in hun vakgebied! Het is een geweldige manier om mensen samen te brengen met het gemeenschappelijke doel hun kennis te vergroten en duurzame werkrelaties te onderhouden.

Je kunt dit doen door bijvoorbeeld eens per maand op zoek te gaan naar deskundigen in jouw bedrijf en hen te vragen om een informele lunchtraining of presentatie voor het team te organiseren. Moedig door jouw collega-deskundigen aan door ze te belonen voor hun tijd, inzet en vrijgevigheid.

Verken coachingsstijlen

Bij het opbouwen van een coachingscultuur is het belangrijk om te onthouden dat mensen verschillende manieren van leren hebben die voor hen het beste werken. Wil je weten hoe je meer invulling kunt geven in effectieve coachingsstijlen, dan zijn er diverse opleidingen en masterclasses die jou de mogelijkheid geven om je verder te verdiepen in het vakgebied van coaching. Er zijn zelfs Post-HBO opleidingen om je te helpen jouw coachingsplan in de praktijk om te zetten. Op deze manier creëer je een toolkit voor het verhogen van werknemersbetrokkenheid en het bevorderen van de bedrijfsresultaten.

Bericht auteur: studiegids