Een groener milieu door het scheiden van afval, zo doe je het

Door het op correcte wijze scheiden van afval draagt bij aan een beter milieu. Zo kun je een aparte container huren voor swill afval. Swill afval staat beter bekend als afval dat bestaat uit gekookte en ongekookte etensresten. Dit is ideaal voor alle eigenaren van bijvoorbeeld restaurants etc. Maar ook voor iedereen die thuis graag een bijdrage levert aan een beter milieu. Mocht je een swill container willen huren voor het scheiden en afvoeren van etensresten? Wij raden Renewi aan!

Wat gebeurd er met het afgevoerde swill afval?

Het organische afval wordt gebruikt op verschillende manieren. Het kan worden gecomposteerd, waarna het verkocht of gebruikt wordt als bio compost. Ook kan het gebeuren dat de voedselresten worden vergist. Hierdoor ontstaat duurzaam biogas waar bijvoorbeeld een auto of bus op kan rijden. Enkele grote transporteurs rijden tegenwoordig enkel op biogas of elektrische energie. De compost die overblijft wordt op grote schaal gebruikt in de Nederlandse tuinbouw, maar wordt ook verkocht aan consumenten.

Je eigen afval scheiden of hergebruiken op kleine schaal

Het is ook mogelijk om je eigen organische afval om te zetten tot compost. Je kunt hiervoor een speciale compostbak aanschaffen en deze voorzien van wormen. Maar je kunt ook heel eenvoudig één open bak plaatsen achter in je tuin en hier al het blad, etensresten en al het andere organische materiaal. Door de weer, wind en insecten wordt dit automatisch omgezet in compost. Het is wel belangrijk dat deze berg af en toe wordt omgegooid. Op deze manier wordt alle warmte verspreid over al het materiaal. 

Niet organische materialen scheiden en hergebruiken

Naast het hergebruiken van organische materialen, worden niet-organische materialen ook massaal hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het puin- en bouwafval, dit wordt in Nederland massaal ingezameld en verwerkt tot producten. Denk bijvoorbeeld aan cement of als puinlaag onder het asfalt. Ook dit kun je thuis toepassen, bijvoorbeeld tijdens het verbouwen van je tuin. Gebruik tegels en stenen opnieuw, gooi ze niet direct weg. Ook is het mogelijk om hout en zelfs beplanting opnieuw te gebruiken in de tuin.

Bericht auteur: studiegids