HBO-opleiding Verpleegkunde

Wanneer je de HBO-opleiding Verpleegkunde volgt, leer je hoe je patiënten met een beperking, handicap of (dreigende) ziekte moet verplegen en verzorgen. Hierbij krijg je de theorie voor fysiologie, ethiek en de anatomie van het lichaam. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de organisatie van de zorg, rechten en taalbeheersing. De opleiding gaat gepaard met een jaar stage, en veelvuldige praktijkopdrachten. In praktijklessen, kun je verpleegtechnische vaardigheden op medestudenten en ingehuurde simulanten oefenen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld hoe je een agressieve patient zorg moet bieden of hoe je iemand een injectie moet toedienen. Soms wordt er bij de HBO-opleiding verpleegkunde ook gebruik gemaakt van speciale poppen.

Er zijn verschillende mogelijkheden als je een hbo-opleiding verpleegkunde wilt volgen. Hierbij zijn er mogelijkheden voor voltijd of deeltijd opleidingen, dat is echter wel afhankelijk van de hogeschool waaraan je wilt studeren. Ook zijn er vaak mogelijkheden om de duale variant te volgen, hierbij kun je bij een zorginstelling solliciteren, die het collegegeld, de boeken en een klein salaris aanbieden. Hierbij ben je ongeveer de helft van de tijd werkzaam bij de instelling en den andere helft volg je lessen.

Waar kun je werken met de HBO-opleiding Verpleegkunde?

Wanneer je de HBO-opleiding verpleegkunde hebt gevolgd, kun je bij verschillende (zorg) instellingen en organisaties als verpleegkundige aan de slag zoals:

  • Verpleeghuizen
  • Ziekenhuizen
  • Verzorgingshuizen
  • Thuiszorg
  • Kraamzorg bij ZuidZorg
  • GG&GD
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Gehandicaptenzorg
  • Commerciële bedrijven

Kans op een baan

Ondanks dat er de afgelopen jaren wat minder vacatures voor verpleegkundigen zijn, is het voor afgestudeerden nooit een probleem om een baan als verpleegkundige te vinden.  Mede door de vergrijzing hebben verpleegkundige studenten een goed vooruitzicht in de toekomst, omdat de vraag naar zorg nooit zal verminderen, maar hoogstwaarschijnlijk alleen maar zal toenemen.

De meeste afgestudeerde verpleegkundigen beginnen vaak bij een zorginstelling, zo beginnen zij bijvoorbeeld in de verpleging Helmond. Daarnaast zijn er ook veel afgestudeerden die verder studeren door een post-hbo studie volgen. Zo kun je bijvoorbeeld een opleiding tot ambulanceverpleegkundige, intensive care verpleegkundige, kinderverpleegkundige of geriatrisch verpleegkundige volgen. Er zijn ook veel studenten die tijdens hun loopbaan kiezen voor een andere specialisatie. Je moet echter niet vergeten dat technologie in de zorg ook steeds verder ontwikkeld.

Wil je weten waaraan een verpleger zou moeten voldoen? Lees dan ook eens dit artikel.

 

Bericht auteur: studiegids