Dit is de opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK)

Ben je op zoek naar een opleiding waar je je kunt verdiepen in arbeidsveiligheid en arbeidsomstandigheden? Of een opleiding waar het beheersen van veiligheidsrisico’s centraal staat? Met de opleiding Hogere Veiligheidskunde (HVK) leer jij hoe je veiligheid effectief beheerst binnen een organisatie. Zo lever je gegarandeerd een waardevolle bijdrage aan een veilige werkomgeving.

HVK: Hogere Veiligheidskunde opleiding

Elke organisatie heeft behoefte aan een veilige werkomgeving, of dit nu bij de overheid, in de zorg, in de industrie of in de bouw is. Daarom is er altijd vraag naar veiligheidskundigen. De afkorting HVK staat voor Hogere Veiligheidskunde. Na de opleiding Hogere Veiligheidskunde kun jij als professional bijdragen aan een veilige werkomgeving, veiligheidsrisico’s beheren en adviseren over het veiligheidsbeleid. Je bent op de hoogte van alle wet- en regelgeving en gebruikt jouw kennis om sturing te geven aan de organisatie op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn. Risico’s op de werkvloer herkennen, onderzoek uitvoeren en de juiste maatregelen nemen, behoren tot jouw takenpakket. Je bent bovendien hét aanspreekpunt voor collega’s, Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en overige (toezichthoudende) instanties.

Inhoud van Hogere Veiligheidskunde

Hogere Veiligheidskunde bestaat uit verschillende modules die zowel de basis als specialismen behandelen. Je krijgt handvatten aangereikt waarmee je de veiligheid op je werkplek of binnen je organisatie aantoonbaar vergroot. Je verdiept je onder andere in arbowetgeving, arbeidshygiëne, milieuwetgeving, aansprakelijkheid, risico’s en risicomanagement. Ook ontwikkel je vaardigheden en competenties op het gebied van management, adviseren, samenwerken en proactief handelen. 

Hiernaast staat het gedrag van de mens in relatie tot de veiligheid op het werk centraal tijdens de opleiding. Dit wordt behandeld in de module ‘Human Factors in Occupational Safety’. Je leert begrijpen hoe menselijke factoren de manier beïnvloeden waarop individuen omgaan met hun werkomgeving, hulpmiddelen, taken en collega’s, en daarmee de algehele veiligheid beïnvloeden. Met deze kennis kun je strategieën ontwikkelen en maatregelen nemen om risico’s te beperken. Denk aan werkschema’s maken om vermoeidheid te voorkomen, trainingen over veilig werken verbeteren en bewustmakingssessies over de impact van stress op de werkveiligheid organiseren.

Na het afronden van Hogere Veiligheidskunde

Nadat je de opleiding Hogere Veiligheidskunde succesvol hebt afgerond, kun je als zelfstandig expert, zowel interim, intern of extern, ondersteuning verlenen bij het beheersen van (veiligheids)risico’s van de organisatie. Dit doe je door:

  • Wettelijke compliance: Je helpt de organisatie te voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving met betrekking tot veiligheid op de werkplek.
  • Risicoanalyses: Je identificeert en beoordeelt potentiële risico’s op de werkvloer. Je voert gedetailleerde risicoanalyses uit en geeft advies om deze risico’s te verminderen.
  • Veiligheidsbeleid: Je kunt een effectief veiligheidsbeleid ontwikkelen, implementeren en sturen.
  • Advies en rapportage: Je levert gedegen advies en rapporteert over de veiligheidsprestaties en eventuele verbeteringen die moeten worden doorgevoerd.
  • Incidentonderzoek en -preventie: In geval van incidenten of ongevallen voer je diepgaand onderzoek uit om de oorzaak te achterhalen. Op basis van de bevindingen stel je preventieve maatregelen voor.
  • Evaluatie: Je evalueert en optimaliseert voortdurend de effectiviteit van veiligheidsprogramma’s en -maatregelen zodat ze adequaat blijven.
  • Training en bewustwording: Je geeft trainingen aan medewerkers op het gebied van veiligheid en gezondheid. Hiermee vergroot je het bewustzijn en de competentie van werknemers om veilig te werken.

Voor wie is de opleiding Hogere Veiligheidskunde?

Als je affiniteit hebt met veiligheidskunde, de arbowetgeving en aansprakelijkheid, dan is de opleiding Hogere Veiligheidskunde perfect voor jou. Het is daarbij belangrijk dat je mensgericht bent en het leuk vindt om met mensen te werken. Ook als je al werkzaam bent binnen een bedrijf dat adviseert over veiligheid of als je je wil laten omscholen, is de opleiding geschikt. Na de opleiding kun je aan de slag bij een organisatie in een specifieke branche of in dienst bij een arbodienst of adviesbureau. Daarnaast is het mogelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan.

De toelatingseisen voor Hogere Veiligheidskunde kunnen verschillen per onderwijsinstelling. Meestal is een HBO-denkniveau en/of HBO-werkniveau noodzakelijk. Zo heb je minimaal een afgeronde HBO-opleiding, MVK-opleiding of aantoonbare werkervaring nodig.

Bericht auteur: studiegids