De opleiding administratief medewerker

Een belangrijke pijler voor een goedlopende organisatie is een geordende administratie. Documenten dienen snel en op de juiste plaats opgeslagen te worden zodat ze vindbaar zijn wanneer dit nodig is. Een geordende administratie en boekhouding geeft inzicht in hoe het bedrijf er werkelijk voorstaat. Dus niet kijken naar wat er cash op de rekening staat maar een overzicht van de geld- en informatiestromen zijn van belang.

Functies binnen het bedrijf

In het bedrijfsleven is er vrijwel altijd vraag naar geschoold administratief personeel. Met een diploma kan er verantwoord worden dat de medewerker gedegen telefoontjes kan beantwoorden, post kan verwerken, e-mails kan afhandelen, brieven kan opstellen, dossiers kan bijhouden en een overzicht geven van de informatiestromen binnen de organisatie. Het is dus een zeer afwisselende baan.

Inhoud van de opleiding

De opleiding administratief medewerker bestaat uit verschillende modules. Zo wordt de toetsenboordvaardigheid geoefend, wat van aanmerkelijk belang is voor het snel kunnen verwerken van informatie. Daarnaast is handigheid met Microsoft Word een punt op de agenda. Ook dit zorgt voor snelheid en efficiënte waar een werkgever op zit te wachten. Het juist telefoneren is een derde punt op de agenda. Daarnaast staan andere kantoorvaardigheden centraal. Naast een juiste taalcommunicatie zijn bedrijfsrekensommen dagelijks aan de orde. Hier dient mee geoefend te worden zodat de administratief medewerker voorbereid de werkvloer op wordt gestuurd. Ten slotte zijn de office vaardigheden van belang. Naast Microsoft Word is dus ook kennis van Microsoft  Excel een onderdeel dat behandeld wordt in de cursus administratief medewerker.

Doorleren? Geen probleem!

De opleiding administratief medewerker kan een basis zijn voor verschillende vervolgopleidingen. Hierbij kan worden gedacht aan secretaresse, commercieel medewerker binnendienst of buitendienst. Ook kan een financiële richting gekozen worden met financieel administratief medewerker. Dit zijn enkele voorbeelden, die tussen de 3 en 4 maanden duren, die gekozen kunnen worden.

 

De competenties die een administratief medewerker moet bezitten zijn:
– Dienstverlenend
– Rekenvaardig
– Goed kunnen samenwerken
– Nauwkeurig en zorgvuldig
– Goed met vertrouwelijke informatie om kunnen gaan
– Het leuk vinden om met de computer en cijfers te kunnen werken.

Voor de opleiding administratief medewerker is geen vooropleiding nodig. De opleiding kan met één avond of ochtend per week worden afgerond. Per onderdeel wordt er een examen afgenomen en aan het einde wordt er een diploma ontvangen voor zowel Receptioniste/Telefoniste als administratief medewerker!

Bericht auteur: studiegids