De HBO-opleiding Grafische Vormgeving

De HBO-opleiding grafische vormgeving kent verschillende benamingen, zoals Graphic Design, Man and Communication of Grafish Ontwerpen. Buiten dat er zo veel verschillende benamingen zijn, is 1 ding over Grafische Vormgeving zeker. Wie zich graag wil specialiseren in grafisch vormgeven zal naar de kunstacademie moeten. Op de kunstacademie leer je op hbo-niveau alles over ruimtelijke vormen, typografie en fotografie. Dit zul je bij de opleiding leren om te zetten in een visuele vorm die voor iedereen te begrijpen is. Bij deze opleiding leer je hoe je affiches, folders, websites maar ook tentoonstellingen en videoproducties kunt maken.

Wat voor werk kun je gaan doen met een HBO opleiding Grafische Vormgeving?

Wanneer je de hbo-opleiding Grafische vormgeving afrond krijg je de titel: Bachelor of Design (BDes). Als je je eigen visitekaartjes laat drukken zou je hierop kunnen vermelden dat je grafisch ontwerper of grafisch vormgever bent. Met deze titel kun je verschilende kanten op en zou je bijvoorbeeld als kunnen werken bij een reclamebureau als artdirector, als typograaf of boekvormgever bij een uitgeverij of als vormgever bij een tijdschrift of dagblad. Natuurlijk zijn er vele andere mogelijkheden als je een beetje ‘out of the box’ denkt. Denk bijvoorbeeld aan een drukkerij, waarbij de focus niet alleen ligt op drukwerk, maar naast het folders, flyers en affiches drukken ook regelmatig folders en flyers voor klanten worden vormgegeven.

Ook zijn er veel grafisch vormgevers die als zelfstandige aan de slag gaan. Meestal werken grafische vormgevers dan via een freelance constructie voor andere particulieren of bedrijven.

Kansen op werk

Het is gebleken uit de praktijk dat mensen die een kunstopleiding hebben gevolgd vaak minder snel een baan vinden dan mensen die iets in een economische of technische richting hebben gestudeerd. Meestal zijn afgestudeerden van de kunstacademie langer bezig met de zoektocht naar een baan. Vaak kiezen ze ook voor een gecombineerde optie, waarbij ze de helft van de tijd bezig zijn met een kunstzinnig beroep en de andere helft van de tijd aan een bijbaan in een andere sector wordt besteed.  Wel is het gebleken dat je met een afgeronde grafisch vormgever opleiding eerder aan een baan komt dan andere afstudeerrichtingen in het kunstonderwijs.

Belangrijke competenties voor grafisch vormgevers

Als grafisch vormgever zul je over verschillende competenties moeten beschikken zoals:

  • Durf risico’s te nemen. Als grafisch ontwerpen zul je met nieuwe ideeen moeten kunnen komen, waarbij je je eigen visie naar buiten durft te brengen.

  • Toon initiatief. Zeker in het begin zul je uit eigen beweging grafische creaties moeten ontwerpen en maken. Door bijvoorbeeld aan design- of kunstwedstrijden mee te doen, kun je jezelf op de markt profileren

  • Creativiteit. Een van de belangrijkste aspecten van een grafisch vormgever is creativiteit.

  • Goede communicatieve vaardigheden. Als grafisch vormgever moet je goed kunnen luisteren en vragen naar de exacte wens van de opdrachtgever. Je moet kunnen visualiseren wat andere mensen je proberen uit te leggen.

Bericht auteur: studiegids