Hoe word je tolk?

Een tolk of vertaler is een leuk en dynamisch beroep. Maar hoe word je het eigenlijk? Welke studie moet je daar bijvoorbeeld voor volgen?

Allereerst moet je natuurlijk twee talen erg goed spreken. Wanneer je tweetalig bent opgevoed, heb je natuurlijk een streepje (of twee of drie streepjes) voor. Als je dat dan ook nog weet je combineren met een prima taalgevoel, ben je waarschijnlijk wel in de wieg gelegd voor een baan als vertaler!

Studie

In Nederland zijn er twee onderwijsinstellingen die een vierjarige (Hbo-)opleiding tot tolk aanbieden: in Maastricht en in Utrecht.

Bij de ITV Hogeschool voor tolken & vertalen in Utrecht kun je de talen Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Russisch leren. De focus van de opleiding ligt vanzelfsprekend op de taal en het vertalen, maar hebben ook sterke politieke en economische componenten, omdat tolken nu eenmaal vooral op dat vlak worden ingezet. In het laatste jaar wordt veel aandacht besteed aan praktijkoefeningen, waarmee je voor klaargestoomd voor beroep als tolk.

In Maastricht biedt de Vertaalacademie ook een vierjarige Hbo studie tot tolk aan. Engels en Nederlands zijn verplicht en de keuzevakken zijn Duits, Spaans en Frans. In Maastricht ligt men name aan het begin van de opleiding veel focus op een goede beheersing van de Nederlandse taal. Dat is natuurlijk de ‘helft’ van het tolkdeel, dus het is belangrijk dat je een brede Nederlandse woordenschat hebt en foutloos een Nederlandse tekst kunt produceren.

Omdat de vraag naar tolken vrij hoog is, kun je zeker in je laatste of een na laatste jaar een bijbaan als tolk nemen. Het helpt je vaardigheden verder ontwikkelen, het verdient goed en is leuker dan een standaard bijbaan.

Overigens is het bij beide onderwijsinstellingen ook mogelijk om verkorte tolkcursussen te doen in plaats van een vierjarige voltijdopleiding. Dit is bijvoorbeeld handig voor mensen die ouder zijn en al een vaste baan hebben of alumni die hun kennis weer even willen opfrissen. Dat laatste kan bijvoorbeeld nodig zijn om aan de eisen van de beroepsvereniging van tolken te voldoen.globe-110775_640

Bericht auteur: studiegids