Wat is de ziekte van De Quervain?

Wanneer u pijnklachten heeft aan duim en pols, kan er sprake zijn van de ziekte van De Quervain. Hierbij gaat het om een pees(schede)ontsteking in de onderarm, aan de duimzijde. Meestal veroorzaakt door een overbelasting. Zonder behandeling kan de pijn verergeren of zich uitbreiden. Bij de Ziekte van De Quervain behandeling door Hand & Pols weet u dat u aan een goed adres bent.

Symptomen en klachten

De pols, hand en onderarm voelen pijnlijk, soms dof en stijf, aan de kant van het duimgebied. Vooral bij bewegingen die kracht vergen, zoals: wringen, grijpen, knijpen, buigen en strekken. Rond de peesschede kan een zwelling ontstaan. De ‘haperende’ pezen geven mogelijk een knappend of krakend gevoel. De pijn kan zich na verloop van tijd uitbreiden in de onderarm en ook tintelingen veroorzaken. Er kan krachtverlies optreden, of een bewegingsbeperking.

Oorzaken van de ziekte van De Quervain

In de meeste gevallen wordt De Quervain veroorzaakt door overbelasting of irritatie als gevolg van herhaalde bewegingen. Bij sporters zien we dit vooral bij racketsport en volleybal. Bij jonge moeders zien we klachten wanneer zij hun baby te krampachtig vasthouden. Verder kunnen langdurige, alsmaar dezelfde bewegingen de oorzaak zijn, zoals: breien, of spitten in de tuin. De duim bewegen, iets optillen of vastpakken wordt dan steeds lastiger en pijnlijker. De aandoening kan ook voorkomen in combinatie met diabetes, reuma en artrose.

Ziekte van De Quervain behandeling door Hand & Pols

Het dragen van een spalk geeft rust aan het gewricht, de spieren en de pezen. Wanneer de klachten niet overgaan, kunnen er ontstekingsremmers worden voorgeschreven. Ook kan er een injectie met corticosteroïden worden toegediend. Corticosteroïden worden ingezet bij infecties en ontstekingen, om het lichaam te ondersteunen in de stofwisseling en vochthuishouding. Soms is een operatie nodig, waarbij de peesschede wordt geopend, om ruimte te geven aan de aangedane pezen, zodat deze beter kans krijgen om te herstellen. Tenslotte kunnen ook therapeutische oefeningen helpen om uw pijnklachten te verminderen, begeleid door de fysiotherapeut en/of ergotherapeut.

Vraag uw behandelaar advies over welke behandeling het beste bij u past.

Bericht auteur: studiegids