Hoe kan je diefstal voorkomen?

Veel winkeliers zitten ermee in hun maag: het vervelende fenomeen van winkeldiefstal. Vervelend is natuurlijk nog te zacht uitgedrukt. Winkeldiefstal kosten ondernemers klauwen vol met geld. In deze toch al lastige tijden kan dat de nekslag zijn en leiden tot een enorme inkomstenderving. Daarom is het als winkelier, ondernemer of bedrijfsleider van groot belang om winkeldiefstal te voorkomen of, op zijn minst, zo veel mogelijk terug te dringen. Maar wat zijn de beste methoden die je als winkeleigenaar kunt nemen om diefstal van jouw spullen te voorkomen?

Maak gebruik van professionele winkelbeveiligingsapparatuur

Een van de belangrijkste manieren om winkeldiefstal te voorkomen, is door gebruik te maken van apparatuur voor winkelbeveiliging door SERIS. Praktisch gezien houdt winkel beveiliging door SERIS in dat jouw winkel door een expert in kaart wordt gebracht, waarna er op strategische plekken veiligheidscamera’s opgehangen kunnen worden, uiteraard voorzien van een monitoringssysteem en opslag van de beelden. Naast camera’s voor winkel beveiliging door SERIS is het ook belangrijk om een goed alarmsysteem te installeren. Hiermee kun je dat er ’s nacht ingebroken kan worden in je winkel. Technologische bescherming kan inhouden dat er bij inbraak of diefstal een alarmsignaal afgaat en er een alarmcentrale wordt ingelicht. Maar ook kun je kiezen voor beveiligingstechnologie die op het moment van inbraak of diefstal zorgt voor afschrikking door een alarmsignaal.

Zorg voor direct persoonlijk contact met je klanten

Een simpele manier om, naast het gebruik van winkelbeveiliging door SERIS, winkeldiefstal te voorkomen of terug te dringen is je klanten begroeten bij binnenkomst. Instrueer je personeel om direct klanten te begroeten. Dit zorgt ervoor dat ze in principe niet meer anoniem zijn. En dat is precies wat potentiële winkeldieven niet willen! Onderzoeken hebben aangetoond dat goed contact met je klantenbestand ervoor zorgt dat de kans op diefstal binnen je bedrijf aanzienlijk afneemt.

Gebruik posters die aangeven hoe je winkeldieven aanpakt

Helpend tegen winkeldiefstal is ook transparant zijn over je diefstalbeleid. Maak via posters visueel duidelijk dat er bij diefstal politie ingeschakeld wordt. Doe dit bij de ingang, maar ook op andere plekken in je winkel.

Zorg voor zichtbaarheid van je personeel

Als je meerdere mensen in dienst hebt, zorg er dan voor dat jouw personeel geregeld door de winkel loopt. Ze kunnen dan een oogje in het zeil houden en verdacht gedrag, vaak is dit non-verbaal gedrag, snel en tijdig

Bericht auteur: studiegids