Help, ik word secretaresse!

Wat kan je allemaal verwachten wanneer je bezig bent met de opleiding secretaresse. Natuurlijk leer je veel in een opleiding, zowel praktisch als theoretisch maar het wordt pas echt spannend wanneer je bij een bedrijf binnen komt. Wat verwachten ze van jou? Vind je het wel echt zo leuk? Vragen die waarschijnlijk op korte termijn worden beantwoord wanneer je aan het begin staat van je carrière.

opleiding

De opleiding secretaresse wordt veel aangeboden. Vaak wordt deze MBO opleiding gecombineerd met andere vooropleidingen. Zo sleep je met één studie, twee diploma’s in de wacht. Vaak worden er administratieve taken gecombineerd met meer organiserende en relatie gerichte taken. Zo vorm je de ideale ondersteuning voor een CEO, directie of ander hoger orgaan. Doorstuderen op het HBO is tegenwoordig bijna een vereiste op de arbeidsmarkt. Een geschikte mbo-opleiding is echter een goede toevoeging op je ervaring en kennis.

De moderne secretaresse

Er worden tegenwoordig andere dingen verwacht van een secretaresse dan vroeger. Zo zijn er veel meer werkzaamheden gedigitaliseerd waardoor bijvoorbeeld het ordenen nu via softwareprogramma’s gaat. In de toekomst worden er verscheidene trends verwacht:

  • secretaresseProactief: Er komen steeds meer inhoudelijke taken bij, die vakkennis vragen. Waar vroeger bijvoorbeeld de secretaresse alleen de notulen bijhield, wordt verwacht dat er nu al feedback op wordt gegeven. Daarom wordt er steeds meer gevraagd naar een hbo-denkniveau, vooral in de medische wereld.
  • Digitalisering: Ben jij nog steeds slecht met digitale programma’s? Dan loop je waarschijnlijk tegen steeds meer problemen aan. Waar vroeger klantendossiers en andere rompslomp nog vooral in de archiefkast was te vinden, zijn hier steeds vaker CRM-systemen voor in de plaats gekomen. Vaak maakt dit het werk wel eenvoudiger, maar is er er wel een basiskennis nodig voor de betreffende programma’s.
  • Poolsecretaresse: Steeds vaker maken bedrijven gebruik van een pool. Het zo flexibel mogelijk inzetten van personeel. Dit kan gemakkelijk via een uitzendbureau. Wanneer er voor bijvoorbeeld drie maanden een secretaresse hoognodig is, dan wordt er vaak bij uitzendbureau’s aangeklopt voor een geschikte kandidaat. Zorg er dus voor dat je flexibel bent ingesteld en meld je aan bij verschillende pools!

Bericht auteur: studiegids