Coachend leidinggeven

Als manager ben je continu bezig met het overbrengen van jou mening op je team. Door het wederzijds luisteren en samenwerken probeer je je doelstellingen te realiseren. Uiteindelijk ben jij de eindverantwoordelijke en wil je beslissingen nemen waar jezelf voor de volle honderd procent achter staat. Het kan echter zo zijn dat niet het gehele team meteen overtuigd is van deze missie. Aan jou de taak als manager om deze mensen te overtuigen van de beslissingen die vanaf boven genomen worden.

Ouderwetse aanpak

De ouderwetse aanpak waarbij simpelweg bevelen werden uitgedeeld heeft steeds minder zin. De verhoudingen tussen verschillende lagen in de organisatie worden steeds kleiner. Het ondersteunende personeel ziet in dat ze eveneens een belangrijke schakel zijn binnen de organisatie. De “baas spelen” is dan ook steeds minder effectief. Wanneer je als manager teveel bevelen uitdeelt heb je ook kans dat er eenrichtingsverkeer ontstaat. De informatie gaat vanaf dat moment alleen nog maar naar beneden in de organisatie. Hierdoor zul je als leider alleen maar harder moeten werken om aan de doelstellingen te voldoen.

Hoe geef je coachend leiding?

Het is belangrijk dat je weet hoe je je personeel op een inspirerende manier kan leiden. Coachend leidinggeven helpt hierbij. Wanneer je iemand coach neem je meer tijd. Je geeft niet alleen maar bevelen maar ook luister je naar de kwaliteiten en beoordeel je deze. Door het geven van relevante feedback kan je de prestaties van je medewerkers verbeteren. Daarnaast wordt deze manier van leidinggeven vaak ook gewaardeerd. Je motivatie breng je dus over op je personeel. Het is te leren hoe je leiding moet geven als manager. Verscheidene consultants bieden hiervoor cursussen aan, je kunt bijvoorbeeld ook terecht op http://www.opleidingvergelijken.com/management/.  Het is echter ook mogelijk om jezelf in te lezen en bijvoorbeeld ouderwets voor de spiegel te oefenen. Dit is nog altijd goed voor het charisma.

man-162604_640

Bericht auteur: studiegids