Wat houdt een baan als metselaar in?

Als je oog voor detail hebt, praktisch bent ingesteld en erg flexibel kunt werken dan is een job als metselaar wellicht iets voor jou. Een metselaar bouwt muren, bogen, funderingen en zelfs bruggen uit allerlei soorten materialen. Het gaat dus om een job waar heel wat precisiewerk, geduld en inzicht voor nodig zijn. Wat meer informatie over wat een metselaar doet en wat er allemaal bijkomt kijken is hier dus wel op zijn plaats!

Wat doet een metselaar precies?

Een metselaar voegt en metselt stenen dus aan elkaar. Hoe eenvoudig dit ook mag klinken, het is allesbehalve een makkelijke klus. Ook in reparaties of het leggen van beton is een metselaar bedreven en daarom is een dergelijke beroep dan ook bij tal van sectoren en werken in de bouw noodzakelijk. Stenen leggen en aan elkaar metselen vormt immers de basis van elke constructie, wat het doel ook is!

Metsel werkzaamheden voorbereiden

Elke constructie vereist een andere aanpak. Het is dan ook essentieel dat je als metselaar e metselwerk goed voorbereidt. Van werktekeningen maken, bestuderen en die gebruiken om de nodige hoeveelheid stenen, gereedschap, specie en hulpmiddelen te berekenen, het zijn allemaal stappen die een metselaar moet zetten om tot een goed eindresultaat te komen.

Daarbij moet de metselaar onderzoeken hoe hij de fundering moet leggen, in welke positie de stenen best gelegd worden en of er rekening gehouden moet worden mer leidingen. Pas nadat je alle informatie hebt verzameld kan je met de werkzaamheden beginnen!

Een metselaar: alleen of in team?

Als metselaar is het, net zoals bij elk ander beroep in de bouw, van belang dat er wordt samengewerkt met anderen. Hoewel je sommige metselwerken gerust alleen kunt doen (vooral kleine werken dan) zal werken in de bouw in teamverband in de meeste gevallen noodzakelijk zijn.

Een opleiding metselaar

Om metselaar te kunnen worden moet je een MBO-opleiding volgen voor metselaar op verschillende niveaus. Dit kan je doen via de BBL (beroepsbegeleidende leerweg) of de BOL (beroepsopleidende leerweg). Welke mogelijkheden er zijn en wat die inhouden kan je bij de leerinstelling te weten komen!

Doorgaans word je pas tot een dergelijke opleiding metselaar toegelaten als je een VMBO-diploma of diploma assistent-bouw en infra bezit. Daarbij wordt vaak gekeken naar je basisvaardigheden om te bepalen welke opleiding het best geschikt is. Tenslotte kan je na de basisopleiding ook kiezen voor een Allround Metselaar opleiding om nog meer bij te leren!

Bericht auteur: studiegids