Doorleren in 2014, een keuze of verplichting?

studerenVanuit de overheid, vanuit huis, uit iedereen in de omgeving schreeuwt je naar de volgende opleiding toe. In Nederland is het vanzelfsprekend dat je het maximale uit je carrière haalt. MBO verlaters gaan daarom maar meteen door met een HBO studie. Want de carrièrekansen zijn minimaal, zeker in deze tijden dat er veel jeugdwerkeloosheid heerst.

Waarde gehecht aan diploma

Toch wordt vanuit de overheid steeds meer gekozen voor het zelf financiering onder de student. Want studeren is natuurlijk een keuze. Dit blijkt in de praktijk vaak niet helemaal waar te zijn. Sociaal gezien wordt het nog steeds bijna verplicht. De meeste ouders zien hun kinderen het maximale halen uit hun carrière. Daarnaast wordt er in Nederland veel waarde gehecht aan diploma’s. Opwerken binnen een bedrijf is steeds minder vaak de gewoonte.

Afgelopen jaren

In de afgelopen jaren is er vanuit de overheid vooral gehamerd op het doorstuderen, en de gemiddelde Nederlander zo hoog mogelijk op te leiden. Dit verbeterd namelijk de concurrentiepositie. Daarnaast werden de onderwijsstandaarden verlaagd, waardoor nog meer mensen een bachelor diploma konden halen. Het doorstuderen is dan ook zeker belangrijk de komende tijd. Natuurlijk heb je met een MBO diploma kans op een mooie fulltime baan, maar vaak zie je afgestudeerde Hbo’ers er met deze banen van door gaan.
ontwikkelen competenties
Daarnaast is het blijven doorontwikkelen belangrijk. Ook wanneer jewerkt, kan je aan je competenties werken. Er zijn veel aanbieders die het mogelijk maken om bepaalde vaardigheden te verbeteren. Voor mensen die al gestart zijn met een werktraject is het ideaal om deze studies te volgen. Vaak zijn ze al financieel onafhankelijk en hebben ze hun vaste lasten. Stoppen met werken valt dan ook niet onder de mogelijkheden. Door bijvoorbeeld het volgen van een cursus boekhouding kan je je kennis toch aanzienlijk vergroten. Vaak zijn deze goed te volgen buiten werktijd.

Bericht auteur: studiegids