Hoe wordt ik toegelaten tot het conservatorium?

Het oudste conservatorium van Nederland bevind zich in Den Haag. Een muziekinstituut dat al tijden staat voor kwaliteit waar les wordt gegeven door internationale muzikanten. Lesgeven is er verweven met experimenteren en vernieuwing. Wat houd het nu in om te studeren aan het conservatorium? En wat zijn de toelatingseisen?

piano-349928_640

Passie voor muziek

Het belangrijkste is dat je als jong muzikaal talent passie hebt voor je hobby. Waarschijnlijk ben je thuis een grote overlastpost voor je buren omdat je continu bezig bent met het zoeken naar nieuwe melodieën, of het verbeteren van je huidige prestaties. als jongetje droomde je altijd al van je eigen opnamestudio, maar zover is het nog niet gekomen. Toch wil je dat doel nog altijd bereiken!

Toelating Bachelor- en Masteropleiding

Wanneer je wilt worden toegelaten voor de opleiding dien je net als bij andere vervolgopleidingen een VWO of havo diploma te hebben. Ook is het mogelijk dat je het mbo succesvol hebt afgerond. Wanneer je deze opleidingen hebt voltooid ben je er echter nog niet. Ben jij wel muzikaal genoeg voor het conservatorium? Daarvoor moet jij een toelatingsexamen volgen.

Wanneer je aan je masteropleiding wilt beginnen zal je tenminste het predicaat goed moeten hebben op het afsluitend bachelorexamen. Wanneer je direct vanuit VWO bent doorgestroomd zal dit in een apart examen getoetst worden. Je wordt beoordeeld op artistiek en speeltechnisch niveau. Voor sommige studies is het compositorisch gedeelte echter van groter belang.

Vervolgens moet jij met een reëel studieplan komen. De richtlijnen hiervoor zijn allemaal beschreven. Ten slotte vind er een intakegesprek plaats. Daar moet jij uitleggen waarom je zo gemotiveerd bent voor de gekozen opleiding. Je wordt je ook bewust gemaakt van de studielast die je gaat krijgen in de komende jaren, en dus moet je verklaren hierin voldoende tijd te investeren. Dit alles klinkt heel ernstig en vervelend, maar die eigen opnamestudio komt steeds dichterbij!

Bericht auteur: studiegids