Waarom een EHBO cursus?

Van iedere dertig Nederlanders, is er maar een die voldoende knowhow heeft van eerste hulp verlening. Dit is natuurlijk zeer beperkt. Wanneer er zich iets voordoet, is het juist van belang dat er snel kan worden ingegrepen door iemand met enige kennis van eerste hulp.

first-aid-kit-59646_640

cursussen

Het aanbod van EHBO cursussen in Nederland is enorm. In iedere gemeente in Nederland is wel een EHBO stichting te vinden die een EHBO Cursus particulier aanbied. Daarnaast zijn er ook bedrijven die een cursus aanbieden aan zakelijke klanten. G4S Veiligheidstrainingen is een organisatie waar het mogelijk is om je personeel bij te scholen.

noodzaak

De noodzaak van het verstand van eerste hulp verlening in Nederland wordt vaak zwaar onderschat. Zo is het negen van de tien keer dat een leven wordt gered, niet de hulpdiensten die iemand redden maar een van de omstanders. Bijvoorbeeld een geblokkeerde luchtweg, hartaanval of andere manieren waardoor je organen falen vereisen snel optreden. Wanneer je een kinderopvang hebt, dan is het logisch dat je je personeel Eerste Hulp aan Kinderen aanbied. De meest voorkomende verschijnselen worden dan veel behandeld zoals een tand door de lip, verstuikingen of andere blessures.

BHV- VS EHBO cursus

Er zitten grote verschillen tussen EHBO en BHV. Zo leer je met bedrijfshulpverlening verschillende basisvaardigheden. Levensreddende handelingen, alarmeren en ontruimen, communicatie en brandbestrijding. Voor levensreddende handelingen leer je dus slechts de basis. Deze zijn slechts op een beginnend niveau, en gaan er verder niet dieper op in. De EHBO-cursus wordt zelfs geheel of gedeeltelijk vergoed door zorgverzekeraars.

Curriculum Vitae

Wanneer je in de zorg werkt zoals bij Zuidzorg, of op een andere plek waar veel mensen over de vloer komen, dan is een EHBO-diploma altijd een pré. Je zet jezelf goed in de markt wanneer je de kennis hebt om mensen eerste hulp te verlenen.  Een EHBO cursus wordt vaak ook door het desbetreffende bedrijf aangeboden. Dit kan in combinatie zijn met een BHV-diploma maar is niet noodzakelijk.

Bericht auteur: studiegids