Waar moet ik op letten bij het laten keuren van de APK?

Iets wat elke auto eens in de zoveel tijd moet hebben is de APK-keuring. Het keuren van de APK is wettelijk verplicht. Wanneer je dit niet hebt gedaan kan je auto ingenomen worden of in sommige gevallen zelf vernietigd. In dit artikel krijg je meer informatie over waar je op moet letten als je je auto door de APK-keuring laat gaan.

Doe het op tijd

Laat je auto altijd op tijd keuren zodat je niet ineens je auto kwijt kan raken aan de politie. Iedere auto krijgt ook een kaartje met de eerstvolgende datum wanneer er weer een keuring plaats moet vinden. Ook kun je als je geen kaartje mee hebt gekregen een melding in je agenda maken of zelf een kaartje in je auto doen met de datum wanneer de eerstvolgende keuring plaats moet vinden

Bereid al zelf dingen voor

Je kunt natuurlijk voordat je je auto laat keuren zelf al dingen doen. De volgende dingen die je zelf al zou kunnen doen:
1. Je kunt zelf al alle lampen nakijken. De koplampen (groot- en dimlicht), remlicht (doe dit wel met iemand anders, want in je eentje de achterkant checken gaat best moeilijk), knipperlichten en natuurlijk het kentekenlicht.

2. Check het bandenprofiel. Een goede bandenprofiel is ook vereist. Nederlandse banden moeten een bandenprofiel van 1,6mm hebben. Dit is zo bepaald voor de veiligheid en het is beter voor de natuur omdat de auto zo genoeg contact maakt met het wegdek.

3. Je deuren moeten goed kunnen sluiten. Naast de passagiersdeuren moeten ook de kofferbak en motorkap goed kunnen sluiten en openenen. De passagiersdeuren moeten ook nog goed vanaf binnen opengemaakt kunnen worden.

4. Er mogen geen barsten in je spiegels zitten. Je moet namelijk genoeg kunnen zien als bestuurder. Een spiegel vervangen is best simpel gedaan. Maar laat dit wel voor de zekerheid bij een garage doen zodat je weet dat het er goed op zit.

Verschil per auto

Natuurlijk zijn er ook verschillen in de APK-keuring per auto. Het ene merk is sneller gecheckt dan andere. Een Kia is bijvoorbeeld sneller nagekeken dan een Porsche. Ook is het zo dat sommige garages bepaalde auto’s niet checken. Voor een Porsche kun je je Porsche APK laten keuren bij ProCar Tilburg.

Bericht auteur: studiegids