Welke bouwopleiding past bij mij?

De bouwsector is een van de meest interessante sectoren in om te werken. Dat komt doordat er in de bouw extreem veel mogelijkheden zijn in opleidingen en werkgebied. Er is veel vraag naar specialisten in de bouw, omdat de bouw tegenwoordig  minder populair is onder de studenten. Zij kiezen er steeds vaker voor om langer door te leren en dat komt weer door het feit dat bedrijven minder snel genoegen nemen met mbo-ers. 

Welke bouwopleiding kies ik?

Je interesses spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste bouwopleiding. Daarbij zijn kennis en vaardigheden ook erg belangrijk. Je moet natuurlijk wel over de juiste inzicht beschikken en goed met je handen kunnen werken als je de opleiding goed ten einde wilt brengen en in de toekomst succesvol te werk wilt gaan in de bouw.

Wanneer is het werken in de bouw iets voor jou?

In de bouw werken mensen die graag buiten zijn in alle weersomstandigheden, de hele dag zwaar werk willen verrichten en graag met hun handen werken. Denk jij dat deze eigenschappen bij jou passen? Dan zijn deze werkgebieden misschien wel iets voor jou: 

  • Timmerman
  • Metselaar
  • Stukadoor
  • Tegelzetter

Dit zijn slechts de meest voorkomende werkgebieden in de bouwsector. Het voordeel van deze banen is dat ze bij elk bouwproject op uitzonderingen na nodig zijn, waardoor je altijd werkt hebt wanneer je een specialist bent in een van deze bovenstaande beroepen. 

Werken voor een baas of als zzp’er te werk gaan?

In de bouw werkt men vaak als zelfstandige. Maar wanneer je nog weinig ervaring hebt is het verstandig om eerst nog voor een baas te gaan werken. Dan doe je ervaring op en wanneer jij van jezelf vind dat je genoeg ervaring hebt opgedaan en je graag als zzp’er te werk wilt gaan, moet je dat zeker doen. Als ondernemer te werk gaan is al moeilijk en zeker wanneer je het vak nog niet helemaal beheerst of nog niet die ervaring hebt, raden wij jou daarom aan om eerst voor een baas te werken voor 5 tot 10 jaar. 

Bericht auteur: studiegids