Het beroep grondwerker

Wat doet een grondwerker

Een grondwerker heeft als taak het uitvoeren van eenvoudige graaf- en grondwerkzaamheden bij het aanleggen van kabels, buizen, groenvoorzieningen en bij het reinigen van lappen grond. Zo draagt een grondwerker ook bij aan het aanleggen van glasvezelnetwerken, huisaansluitingen, rioolbuizen en sleuven. Naast deze taken houdt hij zich ook bezig met het plaatsen van bijvoorbeeld lantaarnpalen, straatkolken etc.

De grondwerker en de kraanmachinist werken altijd intensief samen om het werk zo soepel en goed mogelijk te laten verlopen. Het kan zijn dat er graafwerk uitgevoerd moet worden door de grondwerker zelf omdat voorzichtigheid nodig is. Dat zal in gevallen zijn waar al kabels of buizen liggen die niet beschadigd mogen worden. De kraanmachinist heeft de grondwerker nodig om aanwijzingen te krijgen, omdat de kraanmachinist niet altijd alles kan zien.

Naast dat een grondwerker vooral aanwijzingen geeft, assisteert en zelf graafwerk verricht kan hij/zij zich ook bezighouden met het meten en uitzetten van grondoppervlaktes. Dit wordt gedaan door middel van het gebruik van lasers en waterpas gereedschap.

Opleiding tot grondwerker

Om grondwerker te worden is het mogelijk om een MBO-opleiding te volgen tot kraanmachinist og stratenmaker. Met deze opleidingen kan je namelijk ook werkzaam zijn als grondwerker. Echter is het niet noodzakelijk om diploma te hebben om grondwerker te worden. De werkgever vindt bijvoorbeeld ervaring en het beschikken over de juiste certificaten veel belangrijker.

Vaardigheden van een grondwerker

Een grondwerker beschik over het algemeen over de verschillende vaardigheden:

  • Resultaatgericht werken,
  • Goed kunnen samenwerken,
  • Flexibel,
  • Coachen en
  • Onafhankelijkheid

Echter is het niet erg als je deze vaardigheden nog niet bezit, je leert ze gedurende de tijd dat je werkzaam bent als grondwerker vanzelf beter ontwikkelen.
Mocht het beroep grondwerker jou leuk lijken neem dan eens een kijkje bij Vakmasters Goes daar staat namelijk nog een vacature open die vraagt naar een grondwerker.

Bericht auteur: studiegids