Bouwopleiding volgen? Hier vind je alles wat je moet weten

Ga je een bouwopleiding volgen? Of ben je er nog niet helemaal aan uit welke vervolgopleiding je gaat kiezen? Dan zul je veel open dagen bezoeken, zoeken op internet en overleggen met bekenden. Heb je nog vragen over het volgen van een bouwopleiding? In deze blog geven we antwoord op een aantal vragen.

Welke bouwopleidingen zijn er?

Er zijn verschillende bouwopleidingen die je kunt volgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding timmerman. Hierbij leer je om ruimtes af te timmeren, profielen, kozijnen en eenvoudige bekistingen te stellen en dakwerk, scheidingswanden en plafonds te maken. Bovendien monteer je deuren en ramen en voer je herstelwerkzaamheden en machinale bewerkingen uit. Heb je meer interesse in metselen? Dan kun je ook kiezen voor de bouwopleiding metselaar. Hier leer je om zowel binnen en buiten te metselen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fundering of een daknok. Je gaat aan de slag met schoonmetselwerk, vuilmetselwerk, voegwerk en stelwerk. Ook lijmwerk, herstelwerk en betonwerk behoren tot je werkzaamheden. Deze werkzaamheden voor je gezellig samen met een collega uit of soms in een ploeg. Ook kun je kiezen voor de opleiding tegelzetter. Hierbij werk je bijvoorbeeld in de nieuwbouw, in een kantoor of in een bedrijf. Van een saaie vloer of muur maak jij een kunstwerk met keramische tegels, tegels van natuursteen of glas. Bij de opleiding stukadoor leer je werkzaamheden te verrichten in de afbouw. Het leuke hiervan is dat jouw werk dus altijd wordt gezien door de gebruiker van het pand. Ook kun je ervoor kiezen om machinaal houtbewerker te worden. Hierbij leer je de houtbewerkingsmachine juist in te stellen en het hout te bewerken volgens de wensen van de klant. Klein onderhoud aan de machines komt ook aan bod. Vind je het leuk om meubels te maken? Dan kun je kiezen voor de opleiding meubelmaker of interieurbouwer. Hierbij werk je voornamelijk in een productieruimte, waar je onderdelen maakt die nodig zijn voor meubels en interieurs. Bovendien monteer je deze onderdelen af tot een echt product. Als je kiest voor de scheepsinterieurbouw plaats je deze producten ook op locatie.

Bij het kiezen voor een opleiding dien je dus goed rekening te houden met waar je graag werkt. Werk je graag buiten of juist liever binnen? En vind je het leuker om op locatie aan de slag te gaan of werk je liever in een productieruimte?

Waarom kiezen voor een bouwopleiding?

Er zijn verschillende redenen waarom een bouwopleiding een goede keuze is. Zo is het vaak mogelijk om te leren, te werken en geld te verdienen. Een aantal uren in de week ga je gewoon naar school en volg je lessen, maar daarnaast ga je aan de slag bij een bouwbedrijf. Hier kun je de theorie meteen in de praktijk brengen en bovendien verdien je een mooi salaris. Ook na je opleiding heb je goede baankansen. Er is veel werkgelegenheid in de bouw, dus de kans dat je snel een baan vindt na je studie is vrij hoog. Ook heerst er in de bouw vaak een prettige werksfeer en er is sprake van afwisselend werk. Geen dag is hetzelfde!

Wat kun je doen na je studie

Zoals hierboven al genoemd werd heb je in de bouw goede baankansen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om door te studeren. Zo kun je bijvoorbeeld projectontwikkelaar, bouwkundig adviseur of bouwkundig tekenaar worden. Heb jij er altijd al van gedroomd om een eigen onderneming te hebben? Dan kun je er ook voor kiezen om als zelfstandige te beginnen met je eigen bouwbedrijf.

Bericht auteur: studiegids