Hoe leer ik apps ontwikkelen?

Als je zelf een app wilt maken, maar nog niet helemaal zeker bent hoe dat precies in zijn werk gaat, kun je er voor kiezen om een cursus te volgen waarbij je applicatie ontwikkeling leert.

iosOm te beginnen moet je weten dat er allerlei mogelijkheden zijn om te leren hoe je een app kunt maken. Je kunt verschillende programmeertalen leren uit boeken, maar ook bij cursussen op locatie of online cursussen.

Voorafgaande van een cursus

Wil je een applicatie ontwikkelen, dan is het belangrijk om van te voren een aantal dingen op een rijtje te zetten.

Het is namelijk belangrijk om te weten voor welk platform je een applicatie wilt ontwikkelen. Wanneer je een applicatie voor iOS (iPhone en iPad) wilt ontwikkelen, wordt hier een andere programmeertaal voor gebruikt dan de apps die bij Android worden gebruikt. Bij het volgen van een cursus, wordt vaak aandacht besteed aan slechts 1 programmeertaal. Hierbij moet je dus zelf de keuze maken voor welk platform je wilt gaan ontwikkelen. Wil je kennis hebben op beide platformen, dan zal je twee verschillende cursussen moeten volgen.

Ook is het belangrijk om je doel vast te stellen bij het ontwikkelen van een applicatie. Wil je meerdere apps gaan ontwikkelen of wil je slechts 1 app bouwen? Gaat het slechts om 1 app, dan kun je het ontwikkelen van de app misschien beter uitbesteden in plaats van de gehele programmeertaal te leren. Wil je als beroep app ontwikkeling uit gaan oefenen, dan is het aan te raden om een cursus te volgen. Een programmeertaal leren doe je niet zomaar, hou er rekening mee dat je hier aardig wat tijd in moet investeren.

Studeren uit boeken

Een programmeertaal kan geleerd worden uit boeken, er zijn verschillende Nederlandstalige en Engelstalige boeken, waaruit je programmeertalen kunt leren. Het nadeel van boeken is wel dat deze niet altijd up-to-date zijn, en dat er vaak achterhaalde methodes in staan. Dat heeft mede te maken met de snelle ontwikkeling van applicaties. Wanneer je boeken wilt gaan gebruiken voor je studie, dan is het belangrijk om boeken te gebruiken die niet ouder zijn dan 1 jaar.

Een cursus op locatie volgen

Je kunt verschillende cursussen volgen, waarbij je meestal in groepsverband les krijgt op locatie. Zo’n cursus kost meestal tussen de 1000 en 2500 euro. Het nadeel van soortgelijke cursussen is dat je in een beperkt aantal dagen (tussen 1 en 3 dagen) moet leren om apps te ontwikkelen. Bijna niemand kan in zo’n korte tijd een programmeertaal leren. Ga je op zoek naar een cursus, probeer er dan een te zoeken die uit meerdere dagen bestaat, waarbij je tussentijds de tijd hebt om te oefenen.

Online cursussen

Misschien is de beste manier om te leren programmeren wel door een online cursus te volgen. Er zijn verschillende betaalde maar ook gratis programmeer cursussen te volgen op het internet.

Wil je een cursus voor apps voor iOS volgen, dan is de cursus iPad and iPhone Application Development een goede gratis manier, waarin je in 43 lessen wordt uitgelegd hoe je applicaties voor de iPad en iPhone leert maken.

De beste cursus

Uiteindelijk is het aan jou de keus om de beste optie voor jou te kiezen. Sommige studenten geven de voorkeur aan zelfstudie en proberen via boeken of online cursussen de programmeertaal te bestuderen, waarbij anderen juist liever iemand hebben die ze persoonlijke op verschillende dingen kan wijzen en uitleggen.

 

Bericht auteur: studiegids