Op het moment dat je als student het huis uit gaat om bijvoorbeeld op kot te gaan zijn er natuurlijk heel wat zaken die er op je af zullen komen. Eén van de zaken waar je plots rekening mee zal moeten gaan houden heeft betrekking tot het afsluiten van een inboedelverzekering voor je studentenkamer. Voor alle duidelijkheid is het niet zo dat het afsluiten van een dergelijke verzekering wettelijk verplicht is. Wel is het zo dat dit sterk wordt aangeraden. Dat is het geval voor de standaard inboedelverzekering voor gewone huizen, maar ook zeker voor deze variant voor studentenkamers. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan moet je snel verder lezen!
Is een inboedelverzekering voor je studentenkamer afsluiten interessant?
Het spreekt voor zich dat studenten die op kot gaan plots worden geconfronteerd met heel wat nieuwe kosten waar ze voorheen geen rekening mee moesten houden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat menig aantal studenten zich de vraag stellen of het afsluiten van een inboedelverzekering nu wel eigenlijk echt is vereist. Ze hebben immers al kosten genoeg en ook de periodieke verzekeringspremie van deze verzekering is natuurlijk iets om rekening mee te houden.
Ondanks dat we bovenstaande natuurlijk zeker begrijpen moet het gezegd dat het afsluiten van een inboedelverzekering door studenten toch zeer belangrijk kan zijn. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie is het zo dat het algemeen bekend is dat er in heel wat studentenkoten of huizen heel wat wordt gestolen. Dat is één van de dekkingen waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Zo kan je bij diefstal dus rekenen op een bepaalde compensatie. Dit is echter niet de enige reden om deze verzekering af te sluiten.
Ook brandveiligheid vaak een gebrekkig punt
De inboedelverzekering voor je studentenkamer dekt in de praktijk uiteraard heel wat meer in dan uitsluitend diefstal. Wat namelijk bovendien ook te denken van bijvoorbeeld een brand die een deel of al je inboedel verwoest? Ook de brandveiligheid van studentenkoten staat vaak ter discussie. Daarnaast gebeurt het gemiddeld vaker dat er brand uitbreekt in een studentenwoning dan in een gewoon huis het geval is. Ook de gebrekkige brandveiligheid in menig aantal studentenkoten zorgt ervoor dat het zeker interessant kan zijn op een inboedelverzekering af te sluiten.
Heel wat studenten hebben meerdere elektrische systemen
Er kan worden vastgesteld dat studentenkoten, zeker tijdens de vakantieperiode wanneer er niet veel mensen aanwezig zijn, veelal een makkelijk doelwit zijn. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat er ook heel wat elektronische toestellen in aanwezig zijn. Wanneer er bijvoorbeeld in één pand acht studentenkoten zijn terug te vinden is de kans ongelofelijk groot dat daar ook acht televisies in aangetroffen kunnen worden en wellicht ook acht computers, mogelijks een tablet en / of een smartphone en ga zo maar door. Al deze verschillende toestellen zijn graag gezien onder dieven en inbrekers omdat ze, ze eenvoudig kunnen doorverkopen.
Let op! Soms is de inboedel in je kot meeverzekerd
Het mag onderhand wel duidelijk zijn dat het afsluiten van een inboedelverzekering voor studenten zeker de moeite waard kan zijn om te overwegen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het niet altijd een vereiste is om deze af te sluiten. In bepaalde gevallen is het namelijk zo dat er is gekozen voor een soort van gezinspolis. Bij verschillende verzekeraars betekent dit automatisch dat de inboedel van een eventueel studentenkot eveneens is verzekerd. In dit geval hoef je dan ook niet nog eens een individuele verzekering af te sluiten. Doe je dat wel? Dan ben je natuurlijk dubbel verzekerd en dat is in de praktijk echt helemaal nooit interessant, integendeel.
Hoe besparen op de inboedelverzekering voor je studentenkamer?
We begrijpen best dat het vervelend is om ook nog eens rekening te moeten houden met de periodieke verzekeringspremie voor wat de inboedelverzekering voor je studentenkamer betreft. Toch kunnen we alleen maar stellen dat het zeer belangrijk is om ervoor te zorgen dat de inboedel in je studentenkamer is verzekerd. Is dat niet het geval en doet er zich een bepaald schadegeval voor? Dan kan je dat heel wat meer kosten dan enkel en alleen de periodieke verzekeringspremie waar je rekening mee dient te houden. Hou hier zeker en vast rekening mee. Wil je graag de kosten voor deze verzekering kunnen drukken? Dat kan met de onderstaande twee bespaartips!
1.) Inboedelverzekeringen voor studentenkamers vergelijken
In eerste instantie doe je er altijd goed aan om de inboedelverzekeringen die er worden aangeboden voor studentenkamers te vergelijken. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat verzekeraars ervoor kunnen kiezen om een bepaalde (extra) korting te verstrekken op de inboedelverzekering die ze aanbieden voor studentenkamers. Wanneer dat het geval is kan je zomaar een korting ontvangen van tien, vijftien procent of zelfs nog meer op de premie. Het spreekt voor zich dat dit zeker over de iets langere termijn stevig kan oplopen.
2.) Let op een mogelijke dubbele verzekering
Je dient er bij het afsluiten van een inboedelverzekering voor je studentenkamer altijd voor te zorgen dat je niet dubbel bent verzekerd. Dit lijkt op het eerste zicht misschien een overbodige bespaartip, maar dat is het niet. In de praktijk komt het immers ongelofelijk vaak voor dat studenten zonder dat ze het zelf beseffen reeds over een dekking voor hun inboedel beschikken. Dit kan het gevolg zijn van twee verschillende situaties. Het gaat hierbij om de volgende:
- De kotbaas heeft er reeds voor gekozen om een inboedelverzekering af te sluiten waaronder de persoonlijke inboedel van alle aanwezige studenten vallen;
- De inboedel van je studentenkot wordt verzekerd door een mogelijke gezinspolis;
In beide bovenstaande gevallen is het afsluiten van een extra inboedelverzekering voor je studentenkamer helemaal niet meer vereist. Doe je dat toch? Dan zal je er rekening mee moeten houden dat dit twee minder positieve punten met zich meebrengt. Niet alleen betaal je op deze manier eigenlijk een overbodige verzekeringspremie, maar daarnaast zal er ook gegarandeerd discussie ontstaan tussen de betrokken verzekeraars met betrekking tot wie de schade zal vergoeden.